12/21/2015

Dva velika poklona: vaš um i vaše vrijeme


Dva velika poklona su vaš um i vaše vrijeme, a na vama je kako ćete ih iskoristiti. Ne postoji takvo nešto, kao što je primjerena dob za učenje novih stvari, tako da se u samom početku morate odreći ovog stereotipa.Cjeloživotno učenje predstavlja kontinuirane i planirane aktivnosti koje pojedinac čini s ciljem stjecanja novih znanja, vještina i ponašanja. Ono je neophodno za stjecanje konkurentske prednosti zbog stalnih promjena postojećih i pojave novih tehnologija, globalizacije, promjena društvenih odnosa i drugih faktora koji stvaraju potrebu za kontinuiranim učenjem i poslije formalnog obrazovanja.


U modernim društvima odrasli imaju viši prosečni nivo obrazovanja i bolje su upoznati sa obrazovnim mogućnostima nego ranije generacije. Povećan životni vijek i tehničke inovacije sadrže rizik da sistemi znanja brzo postaju zastarjeli. Usmjerenje obrazovnih procesa samo ka ranim fazama života danas više nije dovoljno; štaviše, iz perspektive pojedinaca i društva, rad se mora povezati sa doživotnim učenjem. Jedna od prednosti doživotnog učenja jeste što obećava posebno efikasne strategije za borbu protiv senilnosti i stanja poput Alchajmerove bolesti.



Jedna od beneficija učenja i usavršavanja jeste veće samopouzdanje i razumijevanje našeg okruženja.Stalno usavršavanje je individualni izbor, ali i nužnost u današnjem poslovnom svijetu. U tu svrhu možete pohađati različita predavanja, kurseve i seminare, ali možete posegnuti za edukacijom putem interneta gdje se nudi mnoštvo besplatnih kurseva, čitati određenu literaturu i slično. Poslodavci bi trebali trebali pomoći svojim zaposlenicima u profesionalnom razvoju kroz različite radionice i obezbjeđenu edukaciju, ali prije je slučaj da će te na tome morati poraditi sami. 

Međutim, lični rast i razvoj ne zavisi samo od naših profesionalnih kompentencija, tako da je nužno za vaše zdravlje, psihu i opće zadovoljstvo poraditi na usavršavanje vas kao ličnosti. U tom smislu uvijek možete pročitati knjigu koja vas čini sretnima i zadovoljnima, koja proširuje vidike i oplemenjuje vašu ličnost ili pogledati dobar dokumentarni film. Mogućnosti su dans ogromne, i u zavisnosti od toga kakav ste tip, pronađite sadržaje koji vam najviše odgovaraju. Svakako, ne treba zanemariti činjenicu da nismo samo bića koja rade i ne želimo biti ostvareni samo na poslovnom planu, nego na svim životnim poljima. Za ispunjen život i razvoj ličnosti nužna je ravnoteža društvenih uloga koje kao pojedinci imamo u životu. Ono što u cjeloživotnom učenju ne bi trebali zanemariti, jeste dobrobit dobrog razgovora i činjenica da ne bismo trebali podcjenjivati sagovrnika, jer kako kaže Alfred Victor de Vigny: „Još nisam susreo čovjeka, od kojega se ne bi moglo nešto naučiti.“

U nastavku su neke od stranica na kojima možete besplatno usavršavati svoja znanja ili naučiti nešto novo.


YouTube EDU  , Harvard Open Courses, iTunes University  
HowStuffWorks  , Coursera , GROVO  , LEARNERSTV  
MENTORMOB , LEARNTHAT , ENGINEERING FOR CHANGE 
GCF LEARNFREE.ORG , SCITABLE 



Nema komentara:

Objavi komentar